Collegereeksen | Andragologie

Omgaan met machteloosheid

            

 
Waarom zouden we moeten nadenken over machteloosheid?
Er is veel geschreven over macht. Het is belangrijk om goed na te denken bij alles wat je kunt bewerkstelligen. Je moet de mogelijkheden die je hebt, goed gebruiken. De oudste literatuur gaat dan ook over goed gebruik van macht. Maar juist als je niet veel kunt uitrichten, is er minstens zo veel reden om goed na te denken. Je kunt macht onverstandig gebruiken, maar je kunt ook heel onverstandig met onmacht omgaan. De gevolgen daarvan zijn minsten zo ernstig. Erover denken is niet prettig, maar wel nodig.
 
Wat kan er mis gaan als je je machteloos voelt?
• Hebt u zelf wel eens last van gevoelens van machteloosheid?
• Hoe valt daar mee om te gaan?
• Wat gebeurt er als u er niet goed mee omgaat?
• Hoe reageert u op uitingen van machteloosheid bij anderen?
• Kunnen veranderkundigen onze reacties op een hoger niveau brengen?
 
In deze nieuwe filosofische collegereeks kunt u dus meedenken over een iets onprettigs. Maar het probleem is wel dringend. Wij kunnen weliswaar meer bewerkstelligen dan vroeger en geven daardoor eerder uiting aan onbehagen. Maar juist daardoor stuiten we vaker op de grenzen van onze mogelijkheden. Nieuw verworven vrijheden maken de ervaring van machteloosheid extra pijnlijk. Wat doen we daarmee?
 
Werkwijze
We doen pogingen om dit fenomeen in kaart te brengen en theoretisch te duiden. Daarnaast zullen we enkele socratische gesprekken voeren met praktische oefeningen in het omgaan met machteloosheid.
 
Op deze pagina kunt u meer informatie vinden en u kunt zich hier aanmelden.