STUDIEGROEP PION
De studiegroep PION (Innovatie in Praktijkonderzoek ) dat in 2011 als een samenwerking begon tussen de UvA Alumnikring Andragologie, de Hogeschool van Amsterdam, ZonMw en de NOSMO zet zich in om innovatief praktijkonderzoek waarmee gewenste sociale veranderingen in gang kunnen worden gezet onder de aandacht te brengen en verder te ontwikkelen. In de afgelopen jaren zijn hiertoe een aantal stappen gezet door wisselende leden van de studiegroep: onderzoekers, docenten, beleidsvoerders en professionals.
Voortgang en resultaten
Zo is er in 2011 een goed bezocht symposium georganiseerd. In 2013 en 2014 werden werkconferenties gehouden, waar deelnemers eigen praktijkonderzoek presenteerden en/of een discussiebijdrage leverden. In 2014 is naar aanleiding van de voordrachten op het symposium het boek 'Praktijk onderzoek in ontwikkeling. Nieuwe inzichten en voorbeelden' onder redactie van Cor van Dijkum en Louis Tavecchio gepubliceerd bij uitgeverij Boom. In 2014 en 2015 verschijnen themanummers van het NOSMO tijdschrift ' 'Methodological Review of Applied Research' over praktijkonderzoek op basis van de presentaties en discussies in de werkconferenties. Verder is er naar aanleiding van de laatste werkconferenties door leden van de studiegroep een artikel 'Pleidooi voor meer handelingsgericht onderzoek' geschreven.
In een vervolg op het symposium en de werkconferenties werd in samenwerking met de Hogeschool van Amsterdam en de NOSMO in 2016 een studiedag over Onderzoek in Cocreatie georganiseerd. Dat leverde in 2017 en 2018 uitdagende discussiestukken op waarbij sinds 2019 werd aangesloten bij het thema verduurzaming van de UvA Kring Andragologie met de vraag met welke vormen van innovatief praktijkonderzoek de transitie naar een duurzame samenleving ondersteund kan worden.
In samenwerking met onderzoekers, wetenschappers, beleidsvoerders en burgers die betrokken zijn bij die transitie werd getracht deze vraag op een meer fundamentele manier in een seminar te beantwoorden. Inspiratie wordt daarbij gezocht in de wijze waarop een aantal geavanceerde wetenschappers zoals Capra & Luisi de transitie naar een duurzame samenleving proberen te begrijpen en aan te pakken met behulp van een integrale systeemtheorie
Contact
Heeft U vragen (bv. naar aanleiding van de boven vermelde documenten) en/of suggesties en/of wilt u op de één of andere manier bijdragen aan de activiteiten van de PION studiegroep, mail dan naar pion@andragologie.org