Op weg naar doorbraken in de Jeugdzorg

Al langere tijd bevindt de jeugdzorg zich in zwaar weer. Documentaires over Alicia en Jason veroorzaakten schokgolven onder jeugdhulpverleners en andere betrokkenen in het sociaal domein. Het moet anders, vond iedereen.

Sinds de jeugdzorg in 2015 werd overgeheveld naar de gemeenten ontvangen steeds meer kinderen een vorm van jeugdhulp. Inmiddels gaat het om 1 op de 6 kinderen. Wachtlijsten worden alleen maar langer. Vooral kinderen met complexe problemen moeten lang wachten omdat er te weinig geld en specialistische hulp beschikbaar is, terwijl zij dat misschien wel het hardst nodig hebben. Zeggen dat hulp aan jongeren soms misschien niet nodig is leidt tot grote weerstand. Want de problemen die ouders, kinderen enjongeren maar ook hulpverleners ervaren zijn echt. Wat kunnen we dan wel? 

Veel publicaties die de laatste jaren verschenen, dragen suggesties voor verbetering aan, maar het blijkt heel moeilijk om een echt nieuwe richting in te slaan. Sharon Stellaardtimmert al geruime tijd aan de weg met haar analyse dat beleid gericht op verbetering van het jeugdzorgsysteem alleen maar leidt tot nieuwe onwerkzame oplossingen. Het systeem is zo ingericht dat het zichzelf in stand houdt. En dus moet het fundamenteel anders. Maar hoe doe je dat?

In deze collegereeks willen we in vijf colleges, met inspirerende sprekers uit het werkveld, ervaringsdeskundigen en deelnemers, proberen uit te vinden wat kleine en grote doorbraken zijn die écht werken. We nodigen met nadruk ook mensen bij gemeenten en jeugdhulpverleningsinstellingen uitdie ‘aan de knoppen zitten’ en sturing kunnen geven aan die doorbraken.

Sprekers zijn o.a.: Sharon Stellaard, Dorien Graas, Peer van der Helm, Marjolein Duin, Maaike van der Aar, Ingrid Rebel en Marjolein Moorman.

Data en tijden: dinsdagavond 14 oktober, 4 november, 25 november, 16 december 2025 en 13 januari 2026, steeds van 19.30- 21.00/21.30

Locatie: UvA Roeterseiland, Amsterdam

Prijs: € 300 voor leden van de Kring Andragologie) en € 325 voor niet-leden)

Opgeven voor deze reeks kan na 1 september. Houd onze nieuwsbrief in de gaten of kijk op onze website www.andragologie.org

Wilt u meedoen? Aanmelden kan na de zomervakantie. Maar houd bovenstaande data alvast vrij!

Inschrijven