Naar een leefbare aarde Verduurzamen vanuit veranderkundig perspectief.
Door: Gerard Donkers
Wat moet er gebeuren om de aarde leefbaar te maken voor nu en in de toekomst en hoe kunnen we dat in de praktijk het beste aanpakken? Hoe ingewikkeld is dat ecologisch, economisch en sociaal gezien? Welke belangentegenstellingen spelen er mee? Hoe komen we op een democratische manier tot oplossingen? Hoe is daarbij de verhouding tussen overheid en burgers? Wat moeten we leren? Dat en meer komt in dit boek aan de orde.
Aandacht voor samenhang

Het boek is bestemd voor studenten in het hoger onderwijs, managers en beleidsmedewerkers in het bedrijfsleven, non-profitorganisaties en de sociale sector en ambtenaren, politici en betrokken burgers. Het geeft een wetenschappelijke analyse van de grote socio-ecologische vraagstukken van deze tijd. Het beziet verduurzamen – in de zin van actief werken aan verduurzaming - vanuit nauw verstrengeld ecologisch, economisch, politiek en sociaal-cultureel perspectief. Het doel is om de balans tussen natuur, mens en maatschappij te herstellen.
Bottom-up benadering en gedeelde waarden
Het boek biedt een methodische aanpak van verandering op micro-, meso- en macroniveau, op democratische wijze van onderop, met zoveel mogelijk belanghebbenden. Dat is een aanpak waarbij gekeken wordt hoe iedere belanghebbende ‘staat’ in het proces, anders gezegd: zijn/haar binnenperspectief, en waar bij belangentegenstellingen, gestreefd wordt naar gezamenlijke onderliggende – gedeelde - waarden en naar diversiteit binnen solidariteit.
Verduurzamen, leren in drie veranderprocessen in complexe context
Bij verduurzamen gaat het niet alleen om verbetering van technisch-materiële condities (zoals bijvoorbeeld zonnepanelen aanbrengen), maar tevens om het leren reflecteren op het eigen handelen in een complexe context. Daarbij zijn drie veranderprocessen aan de orde: cognitief, intrapersoonlijk en maatschappelijk.
Verduurzamen betreft anders omgaan met de natuur én andere manieren van produceren, politiek bedrijven en omgaan met onszelf en de ander - individueel en collectief - om de aarde te behoeden voor uitputting en haar leefbaar te houden.
Het boek bevat veel voorbeeldsituaties uit de praktijk en reflectievragen, een begrippenlijst en onderzoeksopdrachten.
Tot slot
Wij stellen het op prijs als u aandacht zou willen besteden aan dit boek in de vorm van een bekendmaking of een recensie. U kunt de voorzitter van de Kring Andragologie Dhian Sioe, bestuurslid Gerrit Kappert en auteur Gerard Donkers benaderen voor een interview door een mail te sturen naar andragologie@uva.nl .
Exemplaren te bestellen via www.zelfregie.com bij ‘publicaties’ of via bol.com Het boek kost €25,- exclusief verzendkosten; inclusief verzendkosten: €31,45.
Symposium Kring Andragologie UvA
VERDUURZAMEN vanuit een sociaal veranderkundig perspectief
28 november 2019
Ochtendprogramma
Drie plenaire inleidingen: